ULTRAZVUK SRCA

ULTRAZVUK SRCA (KOLOR DOPLER EHOKARDIOGRAFIJA) – EHO SRCA

Pregled sa ultrazvučnim aparatom ne “boli” i nije neugodan, nema štetnih dejstava na organizam (nema zračenja) i daje puno informacija o stanju pacijenta.

Ultrazvukom se brzo i precizno obavljaju potpuno bezopasni pregledi i utvrđuje veliki broj bolesti srca i unutrašnjih organa. Koristan je za ispitivanje promena na svim trbušnim organima i u srčanim šupljinama, posebno za dijagnostikovanje urođenih srčanih anomalija.

Ultrazvučnim doplerom, meračem protoka krvi u krvnim sudovima, utvrđuje se suženje ili proširenje krvnih sudova, kao i postojanje patološkog krvotoka koji indirektno ukazuje na moguća oboljenja organizma.

Pregled ultrazvukom je brz i bezbolan. Tačnost ultrazvučnog nalaza zavisi od tehničke opreme i stručnosti lekara.

U ordinaciji EHO – Kardiologiji Slankamenac se koristi jedan od najsavremenijih Američkih ultrazvučnih aparata u boji (sa zvučnim i video zapisima) VIVID 3 Expert – General Electric .

Ultrazvučni pregled srca omogućuje uvid u stanje srčanog mišića, srčanih šupljina i funkciju zalistaka. Dopleri krvnih sudova pružaju sliku o stanju zidova krvnih sudova, prisustvu ateromatoznih promena i protoku krvi. Моže se utvrditi prisustvo i stepen poremećaja pre nego što se oni ispolje klinički. Lako se može ponavljati, što omogućava praćenje toka bolesti.

Ehokardiografija je neinvanzivna dijagnostička metoda bez koje se ne može zamisliti moderna kardiologija. Ima izuzetni značaj u otkrivanju i proceni, kao i efektima lečenja različitih srčanih oboljenja. Koristi se kod:

 • bolesti srčanih valvula
 • kardiomiopatija
 • srčane insuficijencije
 • urođenih i stečenih srčanih mana
 • infarkta srca
 • obolenja srčane maramice (perikarda)
 • zapaljenja i drugih bolesti srčanog mišića (miokarditisa)
 • procena promena na srcu kod povišenog krvnog pritiska
 • procena stanja velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca (ateroskleroza, aneurizma…)
 • poremećaja srčanog ritma
 • otkrivanje trombotičnih masa i tumora u srcu

Potpuno bezbolnim pritiskom sonde na grudni koš osobe dobija se slika srca na monitoru ultrazvučnog aparata. Procenjuje se veličina, izgled i pokretljivost srčanih šupljina, svakog zida srca pojedinačno, izgled i funkcija srčanih zalistaka i velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca.  Ovaj metod omogućuje i otkrivanje  prisustva eventualnih stranih masa u unutrašnjosti srca. Procenjuje se i stanje srčane maramice. Zahvaljujući Doplerovom efektu dobijamo i informacije o smeru, brzini i karakteristikama toka krvi u srcu i  možemo izračunati i pritiske u srčanim šupljinama i plućima.

Danas ehokardiografija predstavlja jednu od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja se koristi kao prva linija za otkrivanja bolesti srca jer daje veoma mnogo podataka, bezbolna je, neškodljiva i brza metoda.